de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Uit de droom
zaterdag 02 juni 2007 08:55

Recentelijk een boekje van Timothy Freke besteld 'Lucid Living' en in één aandachtsruk uitgelezen. (De Nederlands titel is 'Uit de droom'). Aanvullend naar een seminar van Tim Freke geweest. Hij noemt zichzelf een standup filosoof, maar heeft al enige sporen verdient, gezien de goed verkopende boeken. Deze man beschrijft een filosofische kijk op het leven wat vele levensovertuigingen en religies proberen te beschrijven zonder het concreet te kunnen maken. De stapsgewijze opbouw neemt je mee op een aandachtsreis naar een andere kijk op het leven zelf.

De stellingen die hij hanteert zijn niet nieuw en varieren van 'het leven is een mysterie' tot 'alles is in jou'. Hij neemt je als het ware aan de hand mee in deze stellingen en hoopt dat je door de 'Matrix'-achtige grens van onbewust leven heen breekt tot in de realiteit zoals hij werkelijk ervaren kan worden.

Dromen

Zoals de dromer in lucide dromen zichzelf als bewustzijn kan waarnemen in de droom, zo trekt hij een directe parallel naar het leven zelf. In de meeste dromen zijn we niet bewust van het feit dat we dromen, zo ook in het leven zelf. De meeste tijd wordt deze doorgebracht in een onbewuste gang van ochtend naar werk, naar huis en tot in de nacht. Uit deze droomgang is wakker te worden. Het vraagt slechts het besef dat je nu slaapt, dat is het begin.

Bewustzijn

De enige zekerheid die je hebt is dat jij jezelf altijd al geweest bent. Of je nu 11, 22, 44 of 88 jaar oud bent. Er is altijd iets in jou dat hetzelfde is gebleven, en dat is jouw bewustzijn zelf.

De enige zekerheid die je dus hebt, filosofisch gezien, is dat dit het werkelijke zelf is. De ervaringen die je ondergaat zijn onderdeel van jouw bewustzijn. Jouw bewustzijn en de ervaringen zijn vervlochten. Bewustzijn stuurt jouw beweging en creëert daarmee nieuwe ervaringen, ervaringen om het proces van groei te stimuleren en weer bewuster te worden.

Eenheidsbewustzijn

In het besef dat ik slechts bewustzijn ben, en wij dit allemaal zijn, kan je stellen dat alle mensen gelijkvormig zijn. Elk met eigen ervaringen, maar allemaal puur bewustzijn. Er is in deze zin geen onderscheid tussen ons omdat we puur bewustzijn zijn. Sterker nog als ik jou als ervaring waarneem, en omgekeerd, dan zijn we wellicht beiden een uitvloeisel van een groter bewustzijn, waarvan jij en ik een onderdeel zijn. En zo is alles dezelfde en is alles één.

Erkennen dat we in essentie gelijk zijn, maar gescheiden door de dualiteit 'ik en jij' maakt dat der ervaring van dit besef pure liefde voelbaar maakt.

Liefde

Het bewustzijn dat zichzelf slechts kan ervaren door een afgezonderde of individualistische bestaan, is slechts om in liefde te ervaren en wakker te worden van het onbewuste zijn. In deze eenheid en dualiteit is er slechts liefde voor zichzelf en omdat alles één is, liefde voor alles. Door te beseffen dat alles uit hetzelfde bewustzijn voortkomt en liefde voor het zelf te wekken, is er universele liefde voor iedereen en alles omdat het zichzelf is.

In deze realiteit kom je tot liefde voor het leven zelf.

Werkelijkheid

Door werkelijk ontvankelijk te zijn voor de liefde van de ervaring, zorg je dat je bewuster leeft en liefhebt. Door werkelijk lief te hebben, sluit je niet uit. Door niets uit te sluiten heb je een groots effect. Een groots effect op het eigen bewustzijn, op de ander en dus op het eenheidsbewustzijn.

De stelling "verander de wereld, begin bij jezelf" is werkelijkheid.

 

You have no rights to post comments