de afstand tot jouw kern

 

Stem vredeThe eight laws of change
Blog
zaterdag 28 juli 2018 19:33

Dit is een langere zit. In deze sessie vertelt Stephen A. Schwartz over zijn bevindingen uit studies op succesvolle sociale veranderingen. Deze bevindingen leveren een achttal 'wetmatigheden' op die de kans op succes verhogen. Luister naar zijn rustige manier van vertellen, maak aantekeningen, en studeer op de wetmatigheden. Ze zijn samen met de anekdotes zeer de moeite waard. Ook de gelijkheden met het Boeddhisme springen mij in het oog. Heel bijzonder.

by Stephan A. Schwartz
Laatst aangepast op zaterdag 28 juli 2018 19:43
 
Sociale Onrust
Blog
maandag 12 december 2016 10:47

Je zult het net als veel mensen ongetwijfeld hebben opgemerkt. Het nieuws staat vol van onrust, variŰrend van China, SyriŰ, Turkije, Verenigde Staten en de EU zelf. Ook ons eigen kikkerlandje lijkt mee te doen in stemmingsmakerij, zwart-wit uitspraken, en ongenuanceerde uitlatingen.

We lijken opeens allemaal kenner van het hoogste woord. Zelf merk ik op dat ik dit een lastige periode vind. Een periode waarin social media berichten allesbehalve sociaal zijn. Hoe vindt je je eigen antwoorden die een verbinding maken met wat hoger en dieper gaat dan de oppervlakkigheid of een te snel weerwoord?

Laatst aangepast op maandag 12 december 2016 10:55
 
Onbevangen
Inzicht
zondag 10 juli 2016 09:54

Voortdurend bevinden we ons in situaties waartoe we ons hebben te verhouden of denken te moeten verhouden. Dit is ten diepste wat mijn geest van nature doet en wat mij mens maakt. Mijn geest neemt waar, ervaart, vergelijkt en handelt. In deze voortdurende activiteit zit mijn mens-zijn besloten. Dit besef werpt licht op de sleutel tot onze eigen verlichting, inzicht, verlossing en bevrijding, de weg van gevangen naar onbevangen leven.

Laatst aangepast op zondag 10 juli 2016 20:31
 
Het gebod
Meditatief
zondag 19 juni 2016 09:42

Tijdens een tentenkamp waar we mediteerden, spraken en werkten met de "wolk van niet weten", werd ons verzocht te mediteren op het beeld van Mozes die de berg Sina´ opging om de 10 geboden te ontvangen. De berg was in een wolk gehuld opdat het aangezicht van God niet gezien zou worden. In onze meditatie keerden we ons met dit beeld naar binnen om te horen hoe ons eigen gebod zou klinken.

Laatst aangepast op zondag 19 juni 2016 09:59
 
Driedeling
Blog
vrijdag 13 mei 2016 13:01

Deze week werd ik bezocht door twee mannen van nog geen 20 jaren jong. Ze wilden met me uitwisselen over het geloof. Nu houd ik wel van dergelijk gesprekken. Op mijn 14e genoot ik al van deze onderwerpen, en met het delen van spiritueel inzicht hou ik me graag bezig.

Laatst aangepast op maandag 16 mei 2016 08:54
 
Vol met leegte
Inzicht
woensdag 13 april 2016 12:31

In ons huidige drukke bestaan worden we voortdurend doordrongen door informatie van buitenaf. Het journaal, het internet, en alle vluchtige nieuwtjes via de social media. Veelal wordt de rest gevuld met werk met een toenemende hoeveelheid aan eisen en taakjes, controleformulieren en vergaderingen. Als we geluk hebben sporten we nog om ons lichaam fit te houden, en vullen de rest met Youtube en televisie kijken. Ons leven is vol en lijkt alleen maar voller te worden. In deze gevulde wereld ontbreekt vaak elk spoor van leegte.

Laatst aangepast op woensdag 13 april 2016 21:04
 
Buigen
Inzicht
donderdag 17 maart 2016 13:13

De welbekende uitspraak "buigen of barsten" is eentje die we allemaal hebben meegemaakt. Zo niet als volwassene, dan vast wel als kind. We worden in ons leven vroeg of laat geconfronteerd met situaties die we niet fijn vinden, maar waar we concluderen dat de overmacht voor onze eigen kracht te groot is.

Laatst aangepast op vrijdag 18 maart 2016 22:09
 
Midrasj: Nicodemus
Blog
maandag 08 februari 2016 08:57

Enkele weken terug was ik op een bijeenkomst om te studeren op een tekst uit de bijbel. Het betrof Nicodemus, een vooraanstaande man in de Joodse gemeenschap, die in de nacht op bezoek gaat bij Jezus. Het bijzondere van deze studie, was dat iedereen een ander beeld had bij de vragen die hij aan Jezus voorlegde. Ieders beeld toonde meer over de student in kwestie dan over Nicodemus zelf. Het meditatief en intu´tief kijken naar het verhaal in de bijbel, bracht iedereen bij een inzicht in zichzelf.

Laatst aangepast op woensdag 10 februari 2016 08:58
 
Alles en niets
Meditatief
maandag 30 maart 2015 17:40

Op het moment dat we 's ochtends wakker worden en onze ogen openen, zien we onze wereld. Het licht valt in onze ogen; het geluid dringt onze oren binnen; de geur ademen we in; al tastend werpen we de dekens af en zetten onze voeten op onze vloer. Langzaam komt de dag tot ons, het werk dat we te doen hebben, en overdenken al wat die dag nog komen gaat. Wij lijken samen te vallen met alles wat we op dat moment ervaren en denken. Wij zijn dat alles.

Laatst aangepast op maandag 30 maart 2015 18:10
 
Verduisterd inzicht
Inzicht
woensdag 25 juni 2014 12:38

Als we een tijdje worstelen met onszelf, of met een ander, en proberen het helder te krijgen, kan er opeens een inzicht tot ons komen. Een moment waarbij de donkere zee splijt en de worsteling tot de bodem doorgrond word. Wij zien onszelf in combinatie met de ander, de verhoudingen en krachten waarin we ons begeven. De worsteling lijkt ten einde, het inzicht brengt helderheid en voortaan zal alles anders zijn. Tot de zee zich weer sluit en het zicht ons weer wordt ontnomen.

Laatst aangepast op zaterdag 28 juni 2014 12:43
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Recent