de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Een wolk sterft nooit
zaterdag 05 mei 2012 10:55

"Als we heel goed naar een wolk kijken, kunnen we zien dat die ook de aard heeft van geen geboorte en geen dood. Vandaag zie je dezelfde wolk misschien niet aan de hemel, maar dat wil niet zeggen dat de wolk doodgegaan is, “niets” geworden is. Het kan dat een wolk verandert in regen of sneeuw of ijs, maar een wolk kan niet doodgaan, niet niets worden. We hebben helemaal niet de macht om van iets niets te maken." - Thich Nhat Hanh

On-eindigheid

cloudneverdiesDeze woorden werden gesproken tijdens de boedhistische retraite in 2009. In de stiltekring, gehouden op 4 mei 2012, waren deze woorden de basis voor een visualisatie. Deze meditatie ging vooraf aan de herdenking van slachtoffers gevallen in oorlogstijden. Deze stiltekring werd breder toegepast door enerzijds de on-eindigheid te weerspiegelen, en op persoonlijk niveau de troost in een dagelijks worsteling met de realiteit. Niets sterft en niets wordt geboren.

Adem

Richt je aandacht op de ademhaling en volg deze. Adem in en adem uit. Bij elke inademing laat je de ademing verder zakken. De buik beweegt mee, uit en in. Laat de ademhaling verder zakken tot in het bekken. Merk de stroom op die voortdurend aanwezig is. Adem nog dieper tot in de benen, en laat deze zelfs de grond in zakken. Merk voortdurend de stroom in en uit met de ademing.

Water

Wordt je rustig gewaar dat in deze stroming je lichaam bestaat uit water en dat met de ademing deze samenvalt met het stromen van grondwater. Geef je over aan deze stroom en wordt deze stroming. Volg het water in de aarde. Volg het water in de aarde tot deze in de beekjes en stroompjes samenkomt. Volg deze beekjes tot een samenkomst. Een meertje waar allerlei stromen in samenkomen, en ervaar de diepte.

Zee

Volg de overstroom van dit meer waar deze overgaat in een rivier. Er is geen begin en geen eind, al het water staat in verbinding, slechts stroming bestaat. Volg deze rivier tot de zee. Wordt je gewaar van de diepte van de zee, het leven daarin en de golven boven op. Voel de wind over je heen komen en de zonnestralen je oppervlak verwarmen.

Lucht

Waterdamp stijgt op en blijft stijgen tot hoog in de lucht. Daar verzamelt al het water zich in wolken. Deze worden groter, en drijven hoog boven het aardoppervlak met de zon in de rug. Een stofdeeltje trekt waterdamp samen. De druppel groeit en wordt zwaarder. De druppel is omringt met andere druppels en gezamenlijk dalen ze af.

Aarde

Het water daalt neer op het aardoppervlak. Het doordringt de grond en bevochtigd de aarde. De planten en bomen met de wortels in de grond zuigen het levensvocht op. De plassen worden gedronken door de dieren. Het water wordt opgenomen door alles wat leeft. Het water doorstroomt de wezens en komt uiteindelijk weer in de aarde terecht.

Cyclus

Liefheersbeestje wedergeboorteZo wordt de meditatie afgesloten met het besef dat het water in ons, geen wezenlijk verschil vertoond met de wolk in de lucht hoog boven ons hoofd. Er is geen sterfte en geen geboorte. Zo is het met onszelf ook. Ergens hebben we op elke leeftijd een besef van zelf. Diep van binnen zijn we nog steeds dat kind dat ooit gekwetst is, en tegelijkertijd zijn we helemaal anders. De vorm verandert voortdurend, maar we zijn dezelfde essentie. Net als de wolk sterven we niet, maar veranderen we van vorm. Zo zijn ook de ouders waaruit we voortkomen een vorm, en leven wij in een andere vorm door. De cyclus is on-eindig.

Herinnering

De herinnering aan voorouders en dierbaren voor ons, brengt verdriet en hopelijk vreugdevolle herinneringen. Het is een zoete pijn. Met deze visualisatie haak je aan op het on-eindige van het bestaan. Elke voorouder die jij je herinnert leeft tegelijk in jou voort. Alleen de vorm is anders.

 

You have no rights to post comments

Recent