de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Zelfbescherming
woensdag 08 augustus 2007 10:36
Recentelijk kwam ik het woord zelfbescherming weer tegen. In de wereld waar Reiki, Healing en energie in het algemeen vallen wordt ook veel gedaan aan zelfbescherming. En tegelijk hield het mijn aandacht deze keer langer vast dan anders. Zelf bescherming, zelfbescherming, bescherm jezelf, bescherm het zelf...

Uitgangspunt

Als je merkt dat je je ongemakkelijk voelt als je bij iemand geweest bent, of als iemand in jouw omgeving is, of als je vermoed dat het iets met een ander te maken heeft, dan ben je ook bezig met jezelf beschermen. Het zelf beschermen gaat hier over geen last willen ervaren van een ander. Het zelf beschermen gaat in feite over het niet willen ervaren wat de ander teweegbrengt. Het zelf beschermen is veelal een jezelf afschermen.

Afschermen

Als we er van uitgaan dat alles in verbinding staat met elkaar, omdat dit de enige wijze is waarop je be´nvloed kan worden. Tenslotte de ander raakt je fysiek in de meeste gevallen niet aan, en toch is er een werking. Als we ervan uitgaan dat deze aanraking zonder onze inspanning zich voltrekt. Er vanuit gaande dat dit de werking is waarvan je jezelf wilt afschermen, kan je ook zeggen dat je je wilt onttrekken van de werking die in jouw omgeving aanwezig is.

De buitenwereld die continue met je in verbinding staat om de simpele reden dat je er een wezenlijk onderdeel van bent, is iets wat je wilt weren.

Levensdoel

Als het levensdoel van een ieder, het geboren worden en het sterven is, met daartussen de levenslessen leren, dan verondersteld dit dat je daarvoor een wezenlijk onderdeel moet zijn van het geheel. Als dit zo wezenlijk is dan kan je stellen dat de belangrijkste levenslessen zich voltrekken in het dit stukje. Het leren kan dus alleen als je bent opgenomen in het grotere geheel dat we het leven zelf noemen. Het levensdoel is voor een ieder anders, maar de basis is voor een ieder hetzelfde. Afzondering van het leven bevordert geen leerproces, en geeft daarmee geen invulling aan het levensdoel.

De behoefte bevredigen om be´nvloeding tegen te gaan is dus niet bevordelijk voor het spiritueel bewustzijn. Dit afschermen van het leven is geen heilzame weg om langdurig te blijven bewandelen.

Be´nvloeding

Waar ontstaat die hang naar bevrediging voor een behoefte. De drang om te leren hoe je je moet afschermen voor het leven zelf, is ingegeven door een deel van jezelf dat op overleven uit is. Deze drang is van nature heel gezond, maar op het moment dat je een methode zoekt om jezelf structureel te beschermen, kan je je afvragen wat er werkelijk aan de hand is.

Is het werkelijk de ander of de situatie die je buiten jezelf wilt houden, of gaat het om iets veel simpelers. Gaat de werkelijke behoefte uit van een primitiever en realistischer reactie? Geeft dat wat je wilt buitensluiten jou niet een naar of vervelend gevoel? Is de werkelijke motivatie om een buitenwereld af te sluiten, niet juist ingegeven om niet te hoeven voelen? Is de beweging om af te schermen, niet een beweging om het eigen gevoel en mogelijke reacties af te sluiten?

Ego

Een ego hebben is niets om je voor te schamen. Een ieder op deze planeet is ermee geboren. Het is een gereedschap om door het leven te kunnen gaan. Het komt voor jezelf op, het kan zich manifesteren om iets te bewerkstelligen voor jezelf of een ander. Het is echter ook een valkuil als het teveel stemrecht krijgt. En in deze bedoel ik daarmee dat het te structureel bezig is om de negatief betitelde ervaring te willen wegwerken.

De negatieve gevoelens of de angst om de mogelijk reactie worden door het ego uit zelfbehoud bestreden. De zelfbescherming die daarmee in werking treed is niet meer een gezonde werking. De zelfbescherming is dan niet het ware zelf beschermen, maar het ego dat anders zijn werk niet kan doen. Het afschermen is het ego dat zich manifesteert om gevoelens van verdriet, pijn, medeleven niet te hoeven ervaren.

Het zelfbeschermen als methode aanleren is daarmee juist onvrijer worden van de omgeving dan je voorheen al was. Je leert ermee de ervaring die je opdoet te onderdrukken.

Bevrijding

In plaats van het bestrijden van het gevoel door jezelf te leren afschermen, nodig ik je uit om eens te kijken wat er werkelijk gebeurt. Onderzoek welke ervaring je het diepst raakt, waar je liever niet meer in aanraking wilt komen. Je zult dan waarschijnlijk ontdekken, dat wat je ook denkt dat de ander je aandoet, het werkelijk niet om de ander gaat. De diepste bewegingen in jezelf gaan namelijk helemaal over jezelf. Hiervoor hoef je je niet af te schermen, sterker nog: juist als je jezelf accepteert voor wie je bent en voor wat er is, is er geen enkele reden meer tot beschermen.

Door jezelf volledig te accepteren en daarmee naar buiten durven treden is de grootste zelfbescherming die je kan krijgen. Scherm jezelf niet af, doe geen aarde oefeningen om de ander niet te voelen, doe de aarde oefening om jezelf te accepteren. Doe de oefeningen om niet het ego in geblazen te worden en van de sokken geblazen te worden. Aarden doe je in jezelf, dit is het enige wat werkelijk een methode mag worden.

Succes met jouw 'zelf' bescherming !

 

Reacties   

 
Marleen
+1 #1 Marleen 08-04-2008 04:05
Maar hoe zit het ,als je door de persoon die naast je zit,voelt dat je leeg loopt.Dus dat ze jouw energie onbewust stelen.Ik heb blijkbaar hele lekkere energie.Als ik leegloop door een ander voel ik me net een dweil,dan wil ik mijn armen en benen afschroeven om het niet meer zo te voelen. Hier mag ik mij toch wel tegen beschermen?
 
 
Wobben
+1 #2 Wobben 08-04-2008 04:29
Het wegstromen van energie naar een ander is omdat je een verbintenis toestaat met die ander. De reden waarom je dit toestaat is de hamvraag. Wat zoekt de ander waar jij een blinde vlek voor hebt. Waar geef jij de ander aandacht terwijl je dit niet voor jezelf besteed. Als je kan beantwoorden welke energie je weg laat lekken, dan is de angel eruit en zul je merken dat het simpelweg geen issue meer is. Jij laat het wegvloeien omdat het je aandacht heeft.
 
 
Marleen
+1 #3 Marleen 08-04-2008 13:29
Dat mijn energie wegloopt is vooral bij mijn man. Ik ben heel erg gevoelig en mijn man niet. Ik ben in ontwikkeling in 10 jaar heel erg gegroeid en mijn man niet, hij heeft alleen maar muurtjes om zich heen gebouwd. Ik zie dit en voel dit,en geeft me verdriet. Hij zit op het randje, maar gaat nu naar een haptonoom en volgt een assertiviteitsc ursus. Ik heb losgelaten dat ik hem niet kan helpen, wat ik al die jaren tegen hem heb gezegd, zegt de haptonoom nu ook. Hij moet het zelf doen, ik kan het niet, dat is heel moeilijk, omdat je al erg uit elkaar gegroeid bent. Ik probeer te kijken naar de man achter de muurtjes, achter het masker, en haal voor mezelf de energie uit de natuur en andere mooie dingen. Ik weet niet waarom ik op hem leegloop, het is niet helder voor mij, misschien omdat het te dichtbij is.
 
 
Wobben
+1 #4 Wobben 09-04-2008 00:25
Zonder af te doen aan de situatie, constateer ik twee zaken die je zelf al benoemt. Het verdriet dat je niet kan helpen, en het bezig zijn met het zien van de man achter de muurtjes. Beiden zijn begrijpelijk, en ik weet uit eigen ervaring dat dit heel vermoeiend kan zijn. Maar, en lees dit aandachtig, het is jouw proces. Bewustzijnsgroe i gaat vaak gepaard met pijn, tegelijk is er, mits je gewaar bent, een bevrijding. Dit gevoel van bevrijding is niet te delen met iemand die deze fase niet "kan" zien. Blijf op jouw eigen pad, spreek over jouw onmacht, maar vooral, blijf vrij van de gedachte dat de ander met je mee moet als het overduidelijk is dat deze een andere weg te gaan heeft. Wellicht dat vanuit jouw (volledige) vrijheid, je de liefde herontdekt en je weer samen uitkomt. Afsluiten vanuit zelfbescherming is muurtjes plaatsen, terwijl het gevoel je zoveel meer verteld.
 
 
Marleen
+1 #5 Marleen 09-04-2008 01:43
Eerst heb ik met mijn verstand losgelaten en dan merk je dat er niets gebeurd, na een poos weet je dat je het met je hart moet doen om echt los te kunnen laten. Die stap heb ik gedaan en je merkt dat je meer ruimte krijgt, maar ook de ander ondergaat een verandering. Ik voelde van de week dat mijn man weer eens een deurtje heeft open gedaan, maar dit keer niet dicht gedaan. Dit heb ik hem ook verteld. Hij snapt er niets van, maar ik zeg het wel allemaal tegen hem, omdat ik weet dat het ergens wel opgeslagen wordt. Vannacht had ik een droom dat ik gesolliciteerd had voor een baan, en over een foto en een paspoort. Ik heb het opgezocht in mijn dromenboek en ik begrijp dat ik op de goede weg bent. Inderdaad is het groeiproces niet makkelijk, maar anders zouden we er ook niets van leren. Dankjewel voor je wijze woorden.
 

You have no rights to post comments

Recent