de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Bijna doodervaring
vrijdag 13 april 2012 13:28

Nadat een goede vriend een tijd terug gefilmd werd voor een documentaire omtrent bijna-doodervaringen, realiseerde ik me iets. Ik associeerde BDE namelijk met de levensbedreigende situaties waarbij het lichaam bijna dood is. Niets blijkt minder waar door een ongelukkige vertaling. Ik kon opeens eigen ervaringen plaatsen.

BDE

De bijna doodervaring is een term die vertaald is uit het Engels. De Engelstalige term is "near death experience". Daarbij ligt de nadruk dus niet op "bijna dood" maar op "nabij de dood". Liever gezegd beschrijft het een ervaring waarbij dat geassocieerd wordt met het hiernamaals.

Ervaring

Als je verslagen leest of ervaringen hoort, dan gaat het vrijwel altijd over een lichtheid en een liefdevolle rust en sereniteit. Een ervaring waarbij er geen directe verbinding met de dagelijkse beslommeringen lijkt te zijn. Soms hebben mensen een buiten-lichamelijke-ervaring, soms niet. Soms zien ze een tunnel met licht, soms niet. Elk persoon heeft echter wel de ervaring van die rust en liefdevolheid.

Sommige mensen ervaren dit als het lichaam het bijna opgeeft, bijna dood is. Er zijn ook verslagen waarbij er totaal geen levensbedreigende omstandigheden voorkomen. Spontane uittredingen, meditatieve momenten, of situaties waarbij stress of ongemak zich voordoet. Je zult dus begrijpen dat de term "bijna doodervaring" dus een ongelukkige vertaling is.

Kinderen

Op latere leeftijd kan dit een schokkende en transformerende ervaring zijn. Daarmee gepaard gaat mogelijk een stevige confrontatie met het leven dat je tot nog toe geleefd hebt. Voor kinderen is het ingewikkeld doordat ze onbegrepen zijn door volwassenen en leeftijdsgenootjes. Omdat kinderen minder opgebouwde ego hebben, stuit het bij hen tegelijk minder op een eigen weerstand. Kinderen die deze gevoelservaring hebben vanaf een vroeggeboorte kennen nog geen referentie kader. Deze kinderen hebben het mogelijk nog moeilijker, omdat ze pas op latere leeftijd kunnen reflecteren en ontdekken dat de wereld er dus anders uitziet dan zijzelf ervaren.

Terugverlangen

Volwassenen weten dat ze niet terug kunnen omdat het nog niet hun tijd is. Daarin kunnen ze door het veranderde wereldbeeld moeite ervaren om opnieuw zingeving te definiŽren. Mogelijk verlangen ze terug naar dat moment van rust, vrede en liefde. Mogelijk worstelen ze om dit vorm te geven in hun dagelijks realiteit. Dit proces kan vele jaren in beslag nemen, en erover praten is dan nog een brug verder. De mensen die als kind deze ervaringen kennen, zullen moeten leren hoe de wereld anders functioneert dan zijzelf doen. Het terugverlangen kan dan een verzwarende factor zijn. Telkens als ze hun neus stoten aan de realiteit, kan er een gevoel terugkomen aan een vrediger oord. Als ze gekwetst worden kan het een gevoel van onbehagen geven en een verlangen oproepen naar die BDE waarin alles overzichtelijk was.

Incarnatie

Het zijn op deze aarde, na een BDE, kan als moeizaam ervaren worden. Eigenlijk kan je zeggen dat de mens die de BDE ervaart opnieuw moet incarneren. De kinderen die deze herinnering hebben van jongs af aan, zullen deze bewuste slag pas later maken als ze volwassen zijn. In ieder geval moet het vertrouwen worden herwonnen. Een vertrouwen dat het goed is om hier te zijn, ondanks de terugkerende moeilijkheden. Vertrouwen herwinnen dat liefde en rust ook hier op aarde te realiseren is. De rust en liefde opnieuw ervaren is wat deze incarnatie van je vraagt.

Liefde

Het incarneren, het aarden, het op deze aarde komen, het zijn allemaal lessen en aanwijzingen om hier meer te zijn. De les is dit te doen zonder je af te wenden van deze ervaren liefde. De engelen die je dwongen om naar aarde (terug) te keren, deden dit uit liefde en met liefde voor jou. De kunst is om in dit bestaan jezelf volledig te openen en gevoeligheid toe te staan. In die toestand is het mogelijk om de liefde van je hart te voelen. In die situatie is het mogelijk de engel heel nabij je te voelen. In dat moment van ervaren, is het mogelijk het ego op te lossen. Het ego met al zijn worstelingen en verlangens lossen op tussen het geopende hart en de engel die over je waakt. Dan ben je liefde en ervaar je vertrouwen zoals je ervaren hebt gedurende een BDE.

 

You have no rights to post comments

Recent