de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Jezelf zijn
donderdag 13 september 2012 10:13

Hoe wordt je jezelf en wat is dit dat? Een terugkerend citaat dat ik tegenkom is: "Mijn hele leven lang wilde ik graag iemand zijn. Nu begrijp ik dat ik wat specifieker had moeten zijn". Het sluit zowel de behoefte om erkenning, als ook de zoektocht in ons leven om onszelf te worden of te vinden.

Een gelijkende wijsheid wordt duidelijk in het volgende stukje:

"wanneer ik sterf", zo sprak Rabbi Susja, "zal mij niet gevraagd worden waarom ik niet was als Mozes. Mij zal gevraagd worden waarom ik niet was als Susja"

Aanpassen

De moeilijkheid is natuurlijk niet om in te zien waar de wijsheid ligt. We zijn allemaal mensen, unieke individuen. Menselijk is het om liefde en goedkeuring te ontvangen en te zoeken. Als kinderen moeten we overleven door in de gunst van onze ouders te blijven. Pas geboren is dit vanzelfsprekend, maar zodra we groter worden verdwijnt deze vanzelfsprekendheid. Als peuter komt er "willen" voor in de plaats die onze drijfveren grotendeels sturen. Daarin krijgen we niet altijd wat we als klein mens "willen". We passen onze strategie aan opdat er een gunstige uitkomst bereikt wordt. Later komen er andere aanpassingen. Tieners en pubers op zoek naar aansluiting, individualisatie, onderscheiding, of goedkeuring van een groep.

Pijnlijk

Al met al zijn er voldoende sociale vlakken waarop we ons gedrag aanpassen en onszelf gaan identificeren met onze aanpassingen. Ons hoofd is ook niet heel goed uitgerust om zowel onze aanpassingen, onze motivaties, en de wereld vr de aanpassing, op een rijtje te houden. We raken hierin de weg een beetje kwijt kan je zeggen. En in meer spirituele woorden, we kunnen onze werkelijke essentie uit het zicht raken. Met al die opgestapelde aanpassingen zijn we zijn gaan geloven dat we iemand moeten zijn die voldoet aan een beeld gevormd door (vermeende) externe factoren. We proberen te zijn zoals we gezien willen worden. De citaten leggen precies de vinger op deze soms pijnlijke plek.

Luisteren

Maar hoe te handelen als het pijnlijker wordt? Soms komt er een crisis waardoor je genoodzaakt wordt tot stappen. Anderen ervaren de pijn als te groot en wensen van binnenuit een verandering te maken. De eerste stap is ontdekken welke aanpassingen je gemaakt hebt. Welke van jouw aanpassingen kosten momenteel meer dan ze opleveren? Een verdiepend inzicht maakt het mogelijk om dit te onderzoeken. Daarna bestaan er diverse methoden om jouw aanpassingen weer te transformeren. Er is echter naar mijn mening maar n juiste: luisteren naar het diepste in jezelf. Alle adviezen van buitenaf, en denkbeelden over jou, hebben het risico om weer nieuwe aanpassingen te vormen.

Uniek

Het diepste in jezelf vraagt overgave aan iets dat buiten de macht van je eigen hoofd en de denkbeelden verblijft. Overgave in de vorm van energetisch lichaamswerk; overgave in gebed; overgave aan de stilte. Dankzij overgave komt het "Zelf" aan het woord of in beeld. Dit diepere gewaarzijn stippelen jouw koers uit naar een werkelijk uniek leven waarin jij jezelf bent. Een uniek leven dat niet voldoet aan een beeld over hoe het zou moeten zijn. Een uniek leven dat alleen voldoet aan jouw eigen maatstaf. Een uniek leven waarin jij niemand anders bent dan jezelf.

 

You have no rights to post comments

Recent