de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Veel problemen die ontstaan in het leven hebben te maken met emoties en het denken. Heel veel is er over geschreven, gesproken en onderwezen. Maar omdat we levende wezens zijn en zelf voortdurend in beweging blijven, is ook blijven leren en lezen van belang. En van de voornaamste eigenschappen van mens zijn is dat we leren in cycli. Net als we denken dat we iets door hebben, komt het nog eens terug maar dan net anders. Inzicht in hoe we zijn, voelen en denken is dus belangrijk om te blijven leren. Deze pagina's dragen hopelijk bij tot zelfinzicht.Onbevangen
zondag 10 juli 2016 09:54

Voortdurend bevinden we ons in situaties waartoe we ons hebben te verhouden of denken te moeten verhouden. Dit is ten diepste wat mijn geest van nature doet en wat mij mens maakt. Mijn geest neemt waar, ervaart, vergelijkt en handelt. In deze voortdurende activiteit zit mijn mens-zijn besloten. Dit besef werpt licht op de sleutel tot onze eigen verlichting, inzicht, verlossing en bevrijding, de weg van gevangen naar onbevangen leven.

 
Vol met leegte
woensdag 13 april 2016 12:31

In ons huidige drukke bestaan worden we voortdurend doordrongen door informatie van buitenaf. Het journaal, het internet, en alle vluchtige nieuwtjes via de social media. Veelal wordt de rest gevuld met werk met een toenemende hoeveelheid aan eisen en taakjes, controleformulieren en vergaderingen. Als we geluk hebben sporten we nog om ons lichaam fit te houden, en vullen de rest met Youtube en televisie kijken. Ons leven is vol en lijkt alleen maar voller te worden. In deze gevulde wereld ontbreekt vaak elk spoor van leegte.

 
Buigen
donderdag 17 maart 2016 13:13

De welbekende uitspraak "buigen of barsten" is eentje die we allemaal hebben meegemaakt. Zo niet als volwassene, dan vast wel als kind. We worden in ons leven vroeg of laat geconfronteerd met situaties die we niet fijn vinden, maar waar we concluderen dat de overmacht voor onze eigen kracht te groot is.

 
Verduisterd inzicht
woensdag 25 juni 2014 12:38

Als we een tijdje worstelen met onszelf, of met een ander, en proberen het helder te krijgen, kan er opeens een inzicht tot ons komen. Een moment waarbij de donkere zee splijt en de worsteling tot de bodem doorgrond word. Wij zien onszelf in combinatie met de ander, de verhoudingen en krachten waarin we ons begeven. De worsteling lijkt ten einde, het inzicht brengt helderheid en voortaan zal alles anders zijn. Tot de zee zich weer sluit en het zicht ons weer wordt ontnomen.

 
Spiegeltje in de hand
maandag 23 juni 2014 11:09

'Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste in het land?'. Het sprookje vertelt over het deel in ons waarbij het eigenbeeld gespiegeld wordt tegenover de buitenwereld. Jezelf aankijken en durven vragen of je nog mooi bent. Natuurlijk is het in dit sprookje tot een vervorming gekomen en moet de koningin de mooiste zijn en blijven. Maar allemaal zijn we bewust en onbewust bezig met onszelf en de buitenwereld. Hoe houdt je nu dit spiegeltje in de hand?

 
Waarde-loos leven
donderdag 19 juni 2014 13:21

Zo af en toe, of regelmatig, kom je op een punt in je leven met de gedachte 'heb ik dat nog steeds niet door?'. Dit is meestal een aangrijpend moment van herkenning: gevoelens van niet goed genoeg zijn, vol met zelfkritiek, of gewoon emotioneel en teleurgesteld zijn in jezelf.

 
Bezetenheid
maandag 27 januari 2014 19:18

We kennen allemaal die momenten dat we helemaal in gedachten zijn. Die momenten waarin we helemaal zijn opgenomen in onze eigen realiteit van het denken en overdenken. We verblijven dan in de wereld die niet is aangesloten op de realiteit om ons heen. We zijn als het ware bezeten van deze denkbeelden. Het komt vrijwel altijd opvolgend op een moment van grote geraaktheid. We worden geraakt door iets dat ons enorm van benvloeden, inspireren, bedroefd of bedreigd doen voelen. Dit iets is veelal een licht moment waarin we veel kunnen leren van onszelf, maar er tegelijk door in bezetenheid raken.

 
Onthechting
woensdag 11 september 2013 10:11

Recentelijk las ik "Sprekende Stilte" een biografisch boek over Ramana Maharshi. Het is een prachtig verhaal om te lezen. Gaandeweg puzzelde het begrip Verlichting me omdat er door het boek heen ook nog steeds een persoonlijkheid voorkwam. Ramana vertelt hierover dat deze er nog steeds is als verschijningsvorm maar dat hij zichzelf er niet mee identificeert. Er is blijkbaar iets anders gaande terwijl er nog steeds verlichting tot stand is gekomen. Wat is dan nu verlichting?

 
Bewust zijn en sterven
zondag 27 januari 2013 17:30

Is het sterven een overgang via een tunnel met licht? Of is het een proces met verschillende fasen zoals beschreven in het Tibetaanse dodenboek? En hoe zit het met entiteiten of engelen of dierbaren van generzijde om de stervende op te wachten of te begeleiden?

 
Beweging doet veranderen
woensdag 05 december 2012 12:11

Diep aanvoelen zonder woorden, in stilte, is ervaren. Woorden brengen beweging in stof. Beweging in stof brengt beweging in het ego. Welke woorden roept dit op en welke beweging volgt?

 
Lichaamsbewustzijn
woensdag 10 oktober 2012 10:31

Deze dagen worden gekenmerkt door een zeer pijnlijke onderrug met uitstralingen naar de bovenbenen. Duidelijk een knelling zoals ik wel vaker meemaak. Zwakke ruggen zitten wel een beetje in de familie. Inmiddels herken ik dat dit volgt op een periode waarin veel spanning en stress aanwezig was. Deze keer is het echter anders.

 
Jezelf zijn
donderdag 13 september 2012 10:13

Hoe wordt je jezelf en wat is dit dat? Een terugkerend citaat dat ik tegenkom is: "Mijn hele leven lang wilde ik graag iemand zijn. Nu begrijp ik dat ik wat specifieker had moeten zijn". Het benoemt zowel de behoefte om erkenning, als ook de zoektocht in ons leven om onszelf te worden of te vinden.

 
Schijn
maandag 19 maart 2012 18:30

Het kunstje om helder te blijven is te leren om schijn van werkelijkheid te onderscheiden. Ik heb dat zelf als 1 van de moeilijkste lessen ervaren. Als je de schijn tegen hebt is het erg moeilijk om de werkelijkheid te zien. (M)

 
Alles
maandag 11 juli 2011 18:38

Emotionele turbulentie, praktische drukte, veeleisende aandacht, voortdurende zoektocht.

Dit vraagt naar een houding om niet te vallen. Voorkom vallen door het struikelen over jezelf. De turbulentie, drukte, aandacht en zoektocht kan leiden tot een struikelen over jouw eigen gedachtes, verlangens en wil. Oosterse inzichten leiden mogelijk tot een verlangen naar verlichting. Een houding waarin al deze turbulentie, drukte, aandacht en zoektocht nog steeds bestaat en erkend wordt, maar dat je er niet langer door tegengehouden wordt of over struikelt. Een houding waardoor je in het nu bent, simpelweg met dat wat er is.

 
Hoor wie klopt daar
zondag 22 november 2009 18:25

Het is op het moment van schrijven nog enkele weken verwijderd van het jaarljkes Sinterklaasfeest. Hoor wie klopt daar kinderen? Het Sinterklaasjournaal is even niet weg te denken uit ons gezin. We hebben nog slechts een enkele gelovige, maar de oudsten spelen met groot gemak dit theater mee.

 
Interzijn
zaterdag 11 juli 2009 18:45

Van 1 tot en met 5 mei ben ik met een vriend naar een retraite geweest met de titel 'Leven in aandacht'. Deze was voor mij persoonlijk heel heilzaam. Op de vijfde dag hield Thich Nhat Hanh een toespraak waarin hij de verhalen en ervaringen van de gehele retraite samenvouwde. Hierdoor kwam een diep gevoel van eenheid en verbondenheid tot me. Hieronder een samenvatting...

 
Liefde
donderdag 11 december 2008 16:51

Romantische liefde, hartstochtelijke liefde, zintuiglijke liefde, goddelijke liefde, verterende liefde, dramatische liefde, onmogelijke liefde. Liefde voor de vrouw, liefde voor de man, liefde voor het kind, liefde voor het huis, liefde voor de nieuwste telefoon, liefde voor je vak. Niets is zo plooibaar als de liefde, in woord, gevoel en daad. De liefde voor iets of iemand, is nog steeds niet de liefde als gegeven, liefde als actieve kracht, liefde als basis van de wereld en als drijvende kracht in het leven.

 
Het pad
dinsdag 26 augustus 2008 15:29

Waar moet dit allemaal naar toe, wat moet ik doen, wat heb ik te doen? Dit is de situatie, hoe kom ik hieruit, en waar wil ik terecht komen? Het behelst allemaal een beginpunt en een bestemming elders. Daartussen ligt het pad, althans zo zal menigeen dit verwoorden.

 
Persoonlijkheid
maandag 11 augustus 2008 04:20

Al jaren draait mijn persoonlijkheid in cirkels, bewandeld wegen en sluipt door steegjes. Telkens op zoek naar een sleutel om te ontsnappen uit het labyrint dat het leven heet. Dit verlangen om te ontsnappen aan het voortdurende terugkeren van kommer en kwel, zorg en afwezigheid van voortdurende en permanente gelukzaligheid. De sleutel tot het slot van de poort van het paradijs waarin alles goed is en er een oplossing is voor alles.

 
Vertrouwen
donderdag 26 juni 2008 03:17

In alles wat we verlangen, willen, doen, denken en voelen, ligt een verbinding met vertrouwen. Vertrouw je de ander, vertrouw je jezelf, vertrouw je de situatie, vertrouw je het leven met alle ogenschijnlijke willekeur? Het vinden van jezelf heeft alles te maken met vertrouwen.

 
Doosje
donderdag 12 juni 2008 06:59

Ontwikkeling geschied in stappen. Soms grote, soms kleine, soms met groots effect, soms met een subtiele verandering. In alle gevallen gaat het over een innerlijke verandering die soms door anderen, de buitenwereld, wordt opgemerkt. Ontwikkeling betreft het inzien van een beperking en daaruit komen.

 
Eeuwige Jeugd
vrijdag 23 mei 2008 14:41

Herhaaldelijk komt er het bewustzijn op van een opmerkelijke vondst, wellicht dat je deze herkent: Ik ben nog steeds dezelfde als toen ik nog 18 was, diep in mij is iets dat niet wezenlijk veranderd en altijd dezelfde blijft, de verjaardagen markeren mijn fysieke leeftijd maar de essentie blijft ik.

 
Geloof
vrijdag 08 februari 2008 01:42

In een recentelijk gesprek kwam het onderwerp 'radicalisering' en 'religie' aan de orde. Heel spiritueel kijkend naar dit fenomeen, is het een trend die niet alleen in de Islam plaats kan vinden. Het moet een tegenhanger hebben. Deze is wellicht te vinden in de overkapitalisering en oorlogsvoering, maar wellicht ook in de Christelijke bewegingen. Overkoepelend kan het misschien wel de bewustzijnsbeweging op persoonlijk nivo zijn, door sommige 'New Age' volgelingen benoemd als het Aquarius tijdperk.

 
Arrogantie
woensdag 30 januari 2008 08:23

Vanochtend zat ik in de bus onderweg naar een lunchafspraak met een vriendin. Opeens drong de betekenis van arrogantie tot me door. In de afsluiting van mijn opleiding plaatste mijn leraar dit woord in mijn bestaan. Dit woord is mij gedurende lange tijd niet duidelijk geworden, tot het in deze busreis naar het centrum helder werd. Het kwartje viel, een stap was genomen.

 
Denken als werkwoord
zondag 13 januari 2008 00:51

Niemand staat stil bij de gedachte dat er voortdurend geademd wordt. Dit is grotendeels een automatisme en gaat veelal zo ongemerkt omdat het voortdurend plaatsvindt. Zo kan je stellen dat als je je hele leven een activiteit uitvoert, deze niet meer of nog nauwelijks wordt opgemerkt.

 
Hulp en valkuil
zondag 13 januari 2008 00:19

Iemand willen helpen, benadrukt het 'willen'. Door te willen ben je niet vrij in de bewegingsruimte. Het willen helpen benadrukt dat er een benvloeding is van buiten af waartegen je je aan wilt bemoeien. Daarnaast is er ook een tegenbeweging bij hulp, namelijk niet willen helpen.

 
Goed en kwaad
donderdag 10 januari 2008 06:23

Ooit hoorde ik een verhaal dat als de schepping na de zevende dag gestopt zou zijn, er geen nieuw leven zou ontstaan. Als het scheppingsverhaal zou stoppen zodra God zag dat het goed was of als Adam en Eva zouden bestaan maar dan zonder slang.

 
Houvast
zaterdag 10 november 2007 02:49

Houvast is wat vrijwel iedereen zoekt, wat vrijwel iedereen telkens keer op keer doet, vasthouden. Hoe werkt dat nu als je langzaam gaat vertrouwen. Hoe houdt je dan vast, en verdwijnt dit ooit?

 
Terug
zondag 02 september 2007 03:52

Dat het leven zich in cycli afspeelt had ik al meermalen in het klein ontdekt. De merkwaardige gewaarwording dat het ook in het groot terugkeert kon ik bedenken, maar ervaren deed ik pas dit weekend. "Ga door naar start en ontvang..."

 
Stil
zaterdag 21 juli 2007 14:46

"Toen ik opnieuw voor die tekening stond, ervoer ik opeens een besef van waarheid. Alles wat ik tot dan toe betwijfelde ondanks mijn subtiele diepere weten, kwam in een enkel moment bij elkaar. Plots realiseerde ik me tot een grote diepte dat wat ik wist en tegelijk niet wilde weten, waar was. De innerlijke stilte die volgde was oorverdovend."

 
Defensief
maandag 11 juni 2007 13:53

Een tijd terug kwam een droom langs waarin van allerlei flarden langskwamen. Het was een droom dat me in vogelvlucht vertelde waar ik stond en wat ik nog te leren had. Met name de boodschap die over defensieve communicatie is iets wat me een tijd bezig gehouden heeft. Wat me in deze tijd duidelijk is geworden zal ik hieronder beschrijven.

 
Beproeving
maandag 14 mei 2007 01:18

Allemaal kennen we wel een moment in ons leven waarin het allemaal zwart word. Dat stukje in de levenswandel waar geen uitkomst meer lijkt te bestaan, nog licht dat ons als gids dient. Dit zijn momenten waarin we beproeft worden.

 
Spiraal
zondag 22 april 2007 13:39

Verschillende mensen die ik ontmoet in mijn praktijk zitten al enige tijd gevangen lijkt het. Een niet te doorbreken cirkel van gedachtes en gedragingen, slechts onderbroken door een bewuste gedachte 'nu gebeurt het weer' of 'waarom wil het telkens maar niet lukken'.

 
Slachtoffer
donderdag 08 februari 2007 13:18

Het woord slachtoffer heeft voor veel mensen een minder prettige smaak. Hier bedoel ik uiteraard niet de slachtoffers van verkeersongevallen of andere ernstige misdrijven. Ik bedoel de meer psychologische en emotionele kant van het slachtofferschap.

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zich als slachtoffer gedraagd en geen actie neemt om de situatie naar eigen hand te zetten. Waarschijnlijk kun je je meteen het gevoel van dat moment herinneren, de smaak die het heeft, vol met schijnbare uitzichtloosheid en hulpeloosheid.

 
Verantwoord, verantwoording, verantwoordelijk
maandag 22 januari 2007 06:29

De woorden lijken afkomstig van het zelfde woord, maar door het gebruik wordt duidelijk dat er essentiele verschillen zijn. Door de juiste term op de juiste plek te gebruiken in de analyse van de situatie begrijp je hopelijk beter hoe je zelf manouvreert in deze.

 
Eerst zien, dan denken
zondag 03 december 2006 06:27

Onlangs las ik het vierde deel van de Hitchhikers Guide to the Galaxy. Hierin staat een stuk over ene Wonko the Sane zoals hij zichzelf noemt. Het verhaal is te lang om helemaal uit te leggen, maar in het verhaal is hij de enige die weet dat de aarde niet de echte aarde is zoals iedereen aanneemt. De realiteit (als levende entiteit) is namelijk gek geworden en daarom heeft hij deze voor eigen bestwil opgesloten.

 
Ik wil verlangen
dinsdag 07 november 2006 07:37

In situaties waarin je je niet op je gemak voelt, en of dit nu een receptie is, op je werk, of in jouw relatie of huwelijk, speelt er een vraagstuk rondom ik. Vragen die dan door je hoofd kunnen gaan spelen hebben betrekking op de situatie en de anderen ten opzichte van jezelf. Dergelijke situaties kunnen je erg terugbrengen op ik-vragen. Waarom heb ik het niet naar mijn zin, waarom loopt het niet zoals ik wil, hoe komt het dat ik telkens in dezelfde situatie eindig.

 
Ouder en Kind
maandag 06 november 2006 12:22

Er wordt vaak gezegd, geen grotere spiegel dan een eigen kind. Daar mee wordt bedoeld dat jouw kind precies dat doet waar je zelf het meest mee worstelt. Wat je eigenlijk niet van jezelf wilt weten of gewoonweg niet bewust bent, is vaak precies wat het kind wel doet, of wat het kind in je oproept. Natuurlijk doet een kind dit niet bewust, het kind is een spiegel en doet na wat de ouder voordoet. Maar omdat je het niet van jezelf kan zien herken je het ook slecht als een ander het doet. De irritatie of controntatie merk je echter wel op, en deze wordt dan vaak bij het kind gelegd.

 
De Grote Sprong
zondag 08 oktober 2006 14:42

Ach, je weet wel waar we het hier over hebben. Die ene plek waar je na een hele periode hard werken opeens staat en waar het helemaal tot die enkele essentie teruggebracht is. Alles wat je overwonnen hebt, elke test die je doorstaan hebt, iedere tegenslag die verwerkt is.

 
Beelden
zondag 01 oktober 2006 07:19

We denken allemaal wel eens iets, niet dan? Als het allemaal gewoon in de pas loopt is het geen enkel probleem, daar hebben we tenslotte een brein voor, onder andere. Het wordt vervelend als we merken dat we niet helemaal contact krijgen met anderen.

 
Leefregels
vrijdag 25 augustus 2006 06:03

Het is heel kind-eigen om struktuur te moeten kennen, vinden we. Dat vinden we als ouders, dat vindt de school dat vinden de mensen waar onze kinderen op bezoek gaan, alhoewel dat laatste niet altijd wordt uitgesproken omdat het soms erg gevoelig kan liggen om over andermans kinderen iets te zeggen (denken we).

 
Het denken voorbij
donderdag 27 april 2006 14:22

Confrontatie is een woord dat betekenis geeft aan iets wat je tegenkomt. Dit kan heel groot zijn met kleine nauwelijks op te merken consequenties en soms heel klein lijken met opzienbarend grote consequenties.

 
Zielestroom
maandag 23 januari 2006 02:49

 In de stroom bestaan,

de stroom zijn,

de stroom ervaren

en de stroom zien.

Dit komt samen tot n,

naarmate de afstand tot de ziel verkleind wordt.

Dit wordt een eenheid,

als de persoonlijkheid* niet grijpt.

Dit is liefde,

als je in je hart leeft.

 
Projectie, kinderlijk eenvoudig
donderdag 12 januari 2006 01:26

De tweede week van januari is de schoolperiode weer begonnen na een kerst en nieuwjaarsvakantie van twee weken. Bij ons in huis was al het nodige gepaseerd de afgelopen maand en het nieuwe begin viel bij n van de kinderen niet makkelijk. Sinterklaas, kinderpartijtjes, nieuw broertje en alsof het nog niet genoeg was de klap op de vuurpijl: vuurwerk in het midden van de nacht.

 


Recent