de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Beweging doet veranderen
woensdag 05 december 2012 12:11

Diep aanvoelen zonder woorden, in stilte, is ervaren. Woorden brengen beweging in stof. Beweging in stof brengt beweging in het ego. Welke woorden roept dit op en welke beweging volgt?

Verschuil je jezelf in een donker hol?
Krijg je vleugels om de aarde te ontstijgen?
Bevries je als een konijn dat in de koplampen van een auto staart?
Of open jij jezelf voor het grotere in en buiten jezelf?

Verandering

Wat doe je als jezelf verandert door een innerlijk proces. Wat doe je als een stukje van jouw wereld onverwacht veranderd. Soms lijkt dan opeens de hele wereld te bewegen. Iedereen waarvan je dacht dat je wist hoe ze waren, en wat je aan ze had, lijkt dan anders. De verandering is in jou, het vernieuwde perspectief is van jou. Jouw bewegingen veranderen. Wellicht herken je even niet meer wie jezelf bent, en herkennen ook anderen je tijdelijk niet meer. In dergelijke beproevingen is het zaak om in jezelf te blijven. Daarin wordt je ogenschijnlijk alom en voortdurend uitgedaagd. Dit is de fase tussen het oude stabiele en het nieuwe onbekende. Hierin ben je onervaren en mogelijk onhandig.

Beheersen

Zodra de innerlijke of uiterlijke wereld beweegt, weet dan dat vooral jouw ego de zaken kleurt. Het ego wil daarin zo snel mogelijk rust en helderheid ervaren. Weten wat er is, hoe te doen, en wat te verwachten. Houdt het uit, raak niet in paniek, oordeel anderen niet, het zijn methodes om te grijpen vanuit het ego.

Verdwijn je uit het contact en verschuil jij je in een donker afgezonderd hol? Spring je uit je vel omdat de aanval de beste verdediging lijkt? Heb je een uitzonderlijk helder overzicht over alles wat er is en wat iedereen doet omdat dit de aangeleerde overlevingsdrang is? Probeer het perspectief te zien in jou zelf. Jouw ego probeert te beheersen terwijl jouw wereld verandert, jouw zintuigen veranderen en waarnemingen onbekend lijken.

Wennen

Oordeel dus niet de ander, de situatie, noch jezelf. Geef deze beweging de tijd om uit zichzelf te kalmeren. Blijf in het contact met je diepste zelf. Gaande weg leer je jezelf opnieuw kennen en wordt je waarneming rustiger en vertrouwder.

Het is zeer wel mogelijk dat in deze beweging, of nadien als ze is gekalmeerd, jouw contacten blijvend gewijzigd zijn. Als jij ten diepste het contact met jezelf kan houden, en open blijft voor de verandering, dan volgt er een natuurlijke en passende verandering in het contact. Mogelijk stroomt het contact niet meer zoals het eerder deed. Mogelijk valt een goede vriend je af, vaak uit ongemak of uit gebrek aan herkenning van het oude. Wees ook daarover milt, het is een natuurlijke beweging waarbij het oude niet meer past en het nieuwe nog moet wennen.

Wees mild

Sta jezelf toe de verandering te laten voltrekken. Een tegelwijsheid ‘het enige dat nooit veranderd is dat alles veranderd’ is volop van toepassing. Blijf in jezelf, het is het enige dat werkelijk blijvend is tot het einde van dit leven. Dit is niet de eerste verandering en zeker niet de laatste. Omarm de verandering en wortel in jezelf, en wees geduldig en mild.

 

You have no rights to post comments

Recent