de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Vol met leegte
woensdag 13 april 2016 12:31

In ons huidige drukke bestaan worden we voortdurend doordrongen door informatie van buitenaf. Het journaal, het internet, en alle vluchtige nieuwtjes via de social media. Veelal wordt de rest gevuld met werk met een toenemende hoeveelheid aan eisen en taakjes, controleformulieren en vergaderingen. Als we geluk hebben sporten we nog om ons lichaam fit te houden, en vullen de rest met Youtube en televisie kijken. Ons leven is vol en lijkt alleen maar voller te worden. In deze gevulde wereld ontbreekt vaak elk spoor van leegte.

Vol leven

Vanaf onze jongste jaren worden we gevoed met het idee dat alles rendement moet hebben. School moet cijfers opleveren, goed gedrag een traktatie, en studeren levert goede banen. Een leuk voorkomen levert een leuke relatie op, en zo lijkt alles maakbaar. Het is echter een schijnzekerheid. In de praktijk blijkt dat niet iedereen een ideale relatie heeft of een goede baan. Het wenselijke komt nu eenmaal niet altijd op ons pad. En ondanks deze realiteit blijven we in de molen draaien van onze eigen voorstellingen. Dat wat we doen, moet rendement hebben, moet iets opleveren. Als we iets willen, moet er iets gebeuren. Wensen, denken, handelen en doen doen doen. En om daarin niets mis te lopen, houden we met alles en iedereen contact. Elke impuls van onze smartphone en van social media, wordt opgevolgd. Ons leven wordt steeds voller met "moeten doen" en steeds armer qua vervulling.

Bewustzijn

Er zijn verschillende vormen van bewustzijn. Eerst een tweetal voorbeelden van een onvolledige visie: De wetenschap meende enkele decennia terug dat een kind huilt als het overstuur is bij de tandarts, maar niet omdat het pijn voelt. Immers, was de conclusie, het kind is nog onvolgroeid dus de zenuwen zijn ook nog niet volgroeid. Dit is een teken van slecht lichamelijk bewustzijn. Meer recent is het voorbeeld van onderzoekers die pleiten voor "wij zijn ons brein", alles wat te ervaren is is hierin gevestigd. Zelfs als dat zo is, houden we de behoefte om te kunnen spreken over onze ervaringen. Daarvoor hebben we simpelweg meer woorden en beeldspraak nodig dan de reductie tot stofwisseling en materie. Completer is het dus om in ons gehele bewustzijn de volgende gebieden te onderscheiden: spiritueel, mentaal, emotioneel, lichamelijkbewustzijn.

Voller bewustzijn

Het spiritueel bewustzijn houdt zich bezig met termen als "wat doe ik in dit leven", "wat is nu werkelijk belangrijk" en "hoe word ik een beter mens". Het mentale bewustzijn is bijvoorbeeld te herkennen aan "moeten werken voor geld", "de hypotheek aflossen" en "zorgen om je pensioen". Terwijl het emotioneel bewustzijn zich weer meer bezigt met boosheid, plezier, of verdriet. Het lichamelijk bewustzijn is dan vooral de ervaring zoals "druk op de borst", "hoofdpijn na een drukke avond", "ontspannen na de sauna".

Het ogenschijnlijk volle van het leven is zelden een volheid van alle verschillende bewustzijnsgebieden. Een werkelijk vol bewustzijn is een gebalanceerde samenhang tussen alle bewustzijnsgebieden, en niet een vol bewustzijn van één van die gebieden. Dat laatste maakt dat we juist uit balans raken. Zodra we namelijk één van die gebieden vol maken, dan blijven de andere ondervoed. De andere gebieden gaan zich vroeg of laat roeren en als dat gebeurt is er grote kans dat we omvallen.

We zijn overspannen omdat we niet voldoende rust nemen, we raken emotioneel uit balans omdat we te mentaal zijn, we raken in een identiteitscrisis omdat we geen zingeving ervaren. Het ene bewustzijn kan niet zonder het andere. Als mens hebben we een werkelijk vollediger bewustzijn nodig.

Voller door leegte

Om werkelijk voller en bewuster te leven, moeten we al onze bewustzijnsgebieden aanboren. Maak tijd om naar je lichaam te luisteren. Maak ruimte om je emotionele bewustzijn te voelen. Nodig je mentale bewustzijn uit om helder te denken. Geef je spiritueel bewustzijn de ruimte om in al je handelingen een baken te zijn. Om al deze gebieden voldoende aandacht te schenken en werkelijk voller te kunnen leven, is juist leegte essentieel.

In de leegte kan je lichaam ontspannen, kan je gevoelsleven gevoeld worden, het denken uitrusten en helder worden, en is alles te verlichten met spiritueel besef. In deze balans is het bewustzijn completer en wordt je leven met leegte opgevuld. Je bestaan is dan vervullender, voedender, en je bent een lichtbaken voor jezelf en de mensen om je heen. Voller door meer leegte: vol-ledig.

 

Reacties   

 
Marcel
+1 #1 Marcel 14-04-2016 09:34
Beste Marco,

Dit is een fantastisch artikel. Ik herken hier veel in.

Bedankt
 

You have no rights to post comments

Recent