de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Beelden
zondag 01 oktober 2006 07:19

We denken allemaal wel eens iets, niet dan? Als het allemaal gewoon in de pas loopt is het geen enkel probleem, daar hebben we tenslotte een brein voor, onder andere. Het wordt vervelend als we merken dat we niet helemaal contact krijgen met anderen.

Plotseling merk je op dat als je een gesprek hebt gehad op een feestje of op je werk, dat het gesprek in jouw hoofd doorgaat terwijl de persoon in kwestie al lang verdwenen is. Soms nog de volgende dag terwijl het feestje toch echt de avond ervoor is afgelopen.

De beelden die je voorbij schieten, blijven zich soms herhalen en worden door jouw denken telkens op nieuw in de herhaling geplaatst. En telkens denk je dat je iets anders toe te voegen hebt. Herken je dit herhalende aspect? Dat de beelden maar telkens terug komen?

Hoofdmens

Waarschijnlijk ben je dan een zogenaamd hoofdmens. Ergens probeer je iets op te lossen wat al voorbij is. Het beeld dat je telkens herhaald levert geen oplossing, maar is een symptoom van een probleem. Niet zozeer een probleem wat je hebt met die ander, niet die ander met jouw, maar het probleem van jou als hoofdmens.

Als je goed oplet zul je wellicht vaker momenten hebben dat je in gedachten bent terwijl je aan het koken bent, fietsen, onder de douche. En niet alleen in gedachten over de verleden tijd, maar zeker ook over dat wat nog komt. Een typisch verschijnsel van een hoofdmens vol met denkbeelden.

Symptoom

Denkbeelden over de gang van zaken, hoe andere jou zien, hoe jij anderen ziet, waar je aan moet voldoen, wat je nog niet goed gedaan hebt en vooral wat je beter moet doen. Al dit alles is een symptoom van niet in het nu zijn.

Door niet in het moment te zijn, ben je in je hoofd over andere zaken na aan het denken. Uiteindelijk ben je niet dat aan het doen wat je aan het doen bent. Je bent er eigenlijk niet. De beelden en het denken overheersen. Zo vergeet je wat je doet, wat je te doen hebt en ga je uit de direkte ervaring dat dit ene moment te bieden heeft.

Zelfs als je dit stukje leest loop je het risico af te dwalen en te overpeinzen of dit zo is en ga je uit de ervaring van wat het bij je oproept. Door meer in het moment te blijven, te voelen wat je voelt op het moment dat het zich aandient, zul je merken dat je een volwaardiger leven leeft.

Proberen

Door in het moment te doen en te voelen blijf je dichter bij jouw ziel. Echter niets is enger en spannender dan zo dicht bij jouw eigen ziel en zaligheid te verblijven. Maar zoals ooit de zwemjuf tegen mijn dochter zei: "van proberen kan je leren".

Dus laat de beelden eens los en benoem hardop wat je voelt op dit moment... en houd eventjes op om erover na te denken of er een beeld van te vormen. Met beelden probeer je iets te beheersen terwijl het uiteindelijk het beeld is dat jou beheerst.

 

Reacties   

 
E.R.
0 #1 E.R. 17-06-2007 12:24
Q: Het is zeer lastig om in het nu te leven,en ik verval regelmatig in reactief gedrag. Hoe kan ik dit voorkomen?----A : Voorkomen is er niet, wel is er een weg mogelijk om te achterhalen wat er werkelijk speelt. In alle gevallen waar ik mee te maken heb gehad is er een onderliggende reden waarom je uit het nu verdwijnt. De natuurlijke weg is namelijk gewoon aanwezig zijn omdat dit minder energie kost. Uit eigen ervaring en uit de ervaringen in sessies met anderen weet ik dat er vaak een moment (of meerdere) in een leven afgespeelt hebben waardoor je van deze natuurlijke weg bent afgeweken.

De enige manier om in het nu te komen is door te onderzoeken waarom je er uit gaat. Zolang je de dieperliggende reden van het willen verdwijnen niet onderzoekt, zal het je niet lukken om erin te blijven. De instinctieve drijfveer of onbewuste motieven zullen te sterk zijn in vergelijking tot het bewuste deel dat er misschien in wil blijven.
 

You have no rights to post comments

Recent